Elektrisch skateboard legaal in Nederland?

Elektrische skateboards worden steeds populairder. Ze bewegen voort met een elektrische motor dat wordt bestuurd met een afstandsbediening. Elektrisch aangedreven boards behoren niet tot de officiële motorvoertuigen, omdat ze onder meer geen stuur en zadel hebben. Ze zijn dus in Nederland wettelijk verboden op de openbare weg. Tot de openbare weg behoren ook bermen, voetpaden, rijwielpaden en parkeerterreinen.

Wettelijke bepalingen en verzekeringen

De Nederlandse RDW, Rijks Dienst voor het Wegverkeer, houdt ook in 2018 vast aan het verbod van elektrische skateboards op de openbare weg. Omdat je er niet legaal mee kunt rijden, kun je ook geen verzekering afsluiten of er een wettelijk examen voor doen. Je kunt zelf wel bedenken wat voor ellende dat betekent voor jezelf en anderen wanneer je een ongeluk veroorzaakt. Daarnaast heeft de politie het recht je (vaak dure) elektrische skateboard in beslag te nemen en je een boete van een zo’n honderd euro te geven voor het rondrijden op een onverzekerd voertuig. Vooralsnog knijpen politiemensen een oogje dicht maar ze hebben het volste recht je aan te houden.

Wat mag wettelijk?

Op eigen terrein en in een skatepark kun je natuurlijk wel skaten en stunten met je elektrische skateboard wat je wil. Met snelheden die je maakt kun je spectaculaire dingen doen. De wielen zijn bestand tegen meer soorten ondergrond dan die van gewone skateboards, dus ook zand, grind of gras. Op plekken met nauwelijks mensen zal niemand opkijken van je skate gedrag. Waar veel verkeer is kun je beter op een lage stand jezelf vervoeren zodat je niet in gevaarlijke situaties komt. Neem in elk geval geen risico’s en gebruik bij snelheid een helm, beschermende kleding en accessoires.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.